Blogs2

Grey hair – Do care!

Heel veel vrouwen herkennen het ‘probleem’. Naarmate we ouder worden, worden we grijs, maar bij de ene ontstaat dit sneller dan bij de ander. Hoe ontstaat grijs haar, of hoe krijg je grijs haar? En hoe verzorg je grijs haar het beste? 

Grijs haar komt doordat er steeds minder melanine in je haar zit. Melanine zit in je haar en ook in onze huid. Hoe donkerder je huid of haar, hoe meer melanine erin zit. Als je haar grijs is, dan is alle melanine eruit. 

Grijs wordt heel vaak geassocieerd met oud worden, terwijl veel mensen op hele jonge leeftijd grijs beginnen te worden. Naast leeftijd spelen genen namelijk een grote rol. Bij mijn zus begonnen de eerste grijze haren bijvoorbeeld al te verschijnen toen ze begin twintig was, bij mij toen ik halverwege de twintig was. Inmiddels ben ik vijfendertig jaar en zijn de grijze haren niet meer weg te denken. Ze worden regelmatig vakkundig bijgewerkt, om ze maar zo goed mogelijk te verbloemen, maar eigenlijk doe ik dit altijd met tegenzin. Doordat ik mijn krullen goed verzorg, groeit het hard en dit betekent dat een regelmatige verfbeurt noodzakelijk is, met alle schadelijke gevolgen van dien.

Een collega van mij -een dame op leeftijd die bijna met pensioen gaat- heeft prachtig lang haar in vijftig tinten grijs en wit. Haar haar is niet gekleurd, de natuur heeft haar werk gedaan met een schitterend resultaat wat bijna zilver lijkt. Als ik dat zie, dan denk ik: ‘Ja, dát is mooi!’ 
Haar haar heeft een chique, elegante uitstraling. 

Wat ik heb -daarentegen- is gekleurd haar, wat ik regelmatig bij moet houden, omdat ik anders een landingsbaan aan de bovenkant van mijn hoofd heb. Omdat ik een brunette ben, valt de grijze uitgroei nog meer op.

Dus, wat heb ik gedaan: Ik heb mijn kapster de laatste keer gevraagd of ze er qua kleur rekening mee wil houden dat ik iets minder vaak wil gaan kleuren. De kleur van de uitgroei is daarom bijgewerkt en er zijn subtiele donkerblonde highlights in mijn krullen geplaatst. Zodra mijn grijze haar dan begint met uitgroeien, valt het minder op.

En toen kwam de lockdown en had ik -net als de rest van Nederland- geen andere keuze dan het aan het lot over te laten.

Inmiddels zijn we al 5 (!) maanden verder. Ik heb een uitgroei waar je u tegen zegt en ik ben nog regelmatig met mezelf in debat. Ga ik mijn kleur eruit laten groeien en word ik eindelijk -na twintig jaar?- een natural grey? Of ga ik toch mijn uitgroei weer laten bijwerken?

De reden dat ik twijfel is dat er sinds kort CG (curly girl approved) haarverf is… Plantenkleuring. Dit is dus níet schadelijk voor je haar. Met andere woorden: Ik kan gewoon een brunette blijven, zonder schade toe te richten.

De vraag is: Wil ik dat wel? Of ik toch voor de mooie grijze look? Wat doe jij?

Tips voor grijs haar:

  • Grijs haar heeft meer moisture nodig en wat minder proteïne. Voeg eventueel een extra product toe wat meer moisture toevoegt of probeer de LOC methode (zie Het Krullenboek).
  • Wil je stoppen met kleuren, maar wil je ook niet dat je grijze haar enorm opvalt? Met enkel wat highlights kan je een goed ‘tussenresultaat’ bereiken.
  • Bij blond haar vallen grijze haren minder snel op, maar ontkleuren/blonderen is super slecht voor je haar. Als je dit wilt, laat dit dan altijd door een kapper doen!
  • Grijs haar kan ook veel doen met de kleur van je gezicht! Experimenteer met blusher en met de kleur van je kleding. Je kan waarschijnlijk wat meer kleur hebben. Beige en grijs zijn doorgaans niet de beste combinatie.
  • Grijs haar is wat stugger en droger. Investeer in kwalitatief goede producten. A little goes a long way!

Zonnebrandcrème in je haar?

Yes! Het is zover! De lente was officieel al gearriveerd, maar daar hebben we nog niet zoveel van gemerkt. Inmiddels staat het lentezonnetje ons vrolijk toe te lachen en kunnen we genieten van de eerste zonnestralen.

Super fijn, als je het mij vraagt, maar zoals we allemaal weten zitten er ook enorm veel nadelen aan de zon.
Ik krijg regelmatig de vraag: ‘Hoe bescherm ik mijn haar het beste tegen de zon?’

Nou, daar wil ik het wel eens even met jullie over hebben, want de zon is -net als voor onze huid- ook voor onze haren geen pretje. Laten we er even induiken:

Melanine

Wist je dat blonde haren het in de zon erger te verduren hebben dan haren die van nature donker zijn? Het werkt een beetje hetzelfde als de huid. Een gekleurde huid wordt namelijk veroorzaakt door de hoeveelheid melanine. Met andere woorden: hoe meer melanine je in je huid hebt, hoe donkerder je huid. Een donkere huid is van nature veel beter beschermt tegen de zon, want melanine is een natuurlijke zonbeschermer.
Werkt dit voor je haar hetzelfde? Ja, zo ongeveer wel. Hoe donkerder je haar, hoe meer melanine je haar bevat. Zwart en donkerbruin haar zijn het beste beschermd tegen de zon, lichtbruin en donkerblond haar iets minder en blond, rood en grijs haar het minst (grijs haar heeft geen melanine meer).
Denk jij nu: ‘Oké, dan ga ik dus mijn haar kleuren en dan komt het goed!’, dan moet ik je teleurstellen. In ‘nepkleuren’ zit geen melanine toegevoegd, je moet dus echt kijken naar je huidige natuurlijke haarkleur (met andere woorden: Check je uitgroei!).

Maar… (er is een maar) je haar beschermen tegen de zon is áltijd belangrijk. Onder andere de melanine wordt namelijk aangetast door de zon. Het gevolg is dat je haar droger, stugger, doffer en pluiziger wordt. Ook krijg je veel sneller last van gespleten haarpunten. Belangrijk is dan ook om in de zomer meer producten met moisture te gebruiken (zéker als je ook veel in het zwembad rondhangt), maar vergeet ook de proteïne niet, want ook deze wordt aangetast door de zon en je haar heeft bouwstoffen nodig om te herstellen.

Beschadiging van de zon voorkomen

Je kan je haar eigenlijk heel slecht op een goede manier tegen de zon beschermen. De enige manier die wetenschappelijk aangetoond werkt, is het smeren van siliconen, maar daar kleven weer andere nadelen aan. Daarom neem ik je in dit blog mee in de dingen die je kan doen om je haar te beschermen die én CG vriendelijk zijn en ECO proof.

Draag een muts of pet

Een pet of muts ligt voor de hand, maar daar wil je misschien niet de hele zomer mee rondlopen. Ik begin er toch mee, want hoewel het de minst ideale oplossing is, is het wel de beste. Natuurlijk kan je ook kiezen voor een leuke sjawl of bandana.

Gebruik een natuurlijke olie

Een andere oplossing, die ook CG is, is het gebruiken van een natuurlijke olie. In een aantal natuurlijke oliën zit een (lichte), natuurlijke SPF. Dit werkt echter alleen als elke haar van top tot teen volgesmeerd is met olie en bovendien werkt het dan ook nog eens tijdelijk. Het is dus zeker geen wondermiddel en werkt niet perfect om je haar tegen de felle zon te beschermen. Wel heb je direct een pre-poo te pakken. Ze bieden bescherming, ja, maar heel minimaal, maar ik zet de tip toch in het rijtje, omdat je prima in staat bent om zelf te bepalen welke tip voor jou het beste voelt. Wil je toch liever voor olie gaan? Gebruik dan olijfolie, kokosolie of jojobaolie en herhaal je ‘smeerbeurt’ meerdere keren per dag, net als je met je zonnebrandcrème voor je huid doet.

Het allerbelangrijkste: Wees lief voor je haar deze zomer. Een extra maskertje, een flesje leave-in conditioner in je haar voor na het zwemmen in je tas en vooral… heel veel genieten. En… zoek je nog meer tips om je haar te beschermen tegen bijvoorbeeld chloor van het zwembad? In het Krullenboek vind je er specifieke informatie over!

Liefs,
Sas