Borstel schoonmaken

Het schoonmaken van je (haar) borstel. Een klein klusje dat vaak vergeten wordt en heel veel krullenbollen onderschatten hoe groot de gevolgen kunnen zijn, wanneer je je borstel niet op de juiste manier en niet vaak genoeg schoonmaakt. We zetten ze even voor je op een rijtje: 

  • Haaruitval 
  • Jeuk
  • Kleine wondjes
  • Irritatie

Maar hoe kan je je borstel het beste schoonmaken? Dat ligt er een beetje aan wat voor borstel(s) je hebt. De ene borstel is de andere niet en een borstel met haartjes heeft een andere aanpak nodig dan een borstel die van hout is gemaakt, bijvoorbeeld. Wel valt de impact allemaal reuze mee, het is niet ingewikkeld en kost helemaal niet veel tijd. Ons advies is om elke twee weken je borstel schoon te maken. 

Schoonmaken van een wetbrush 

Verwijder alle losse haren (gebruik bijvoorbeeld de punt van een puntkam) en laat de borstel even weken in een sopje van baking soda en water. Je kunt ook een sopje maken van dettol en water. Ga met een schone afwasborstel of schone tandenborstel even over de binnenkant van de borstel heen en spoel af. Droog de borstel goed af of laat drogen, Je kan de borstel even naspuiten met alcohol spray. Dit verdampt in enkele seconden. Berg de borstel droog op! 

Schoonmaken van een Denman 

Haal de borstel helemaal uit elkaar en laat alle onderdelen even weken in een sopje van baking soda en water. Je kunt ook een sopje maken van dettol en water. Ga met een schone afwasborstel of schone tandenborstel even over alle onderdelen heen en spoel af. Droog de borstel goed af of laat drogen. Berg de borstel droog op nadat je hem weer in elkaar hebt gezet. 

Schoonmaken van een borstel met haren 

Bij een borstel met haren is een puntkam ideaal om alle haartjes eruit te pulken! Synthetische haartjes kunnen echt wel wat hebben en kun je rustig laten weken in een badje van water en dettol. Ververs het water regelmatig en wanner het water schoon blijft, spoel je de borstel goed af. Daarna föhn je de borstel droog. 

Schoonmaken van borstel met houten handvat

Borstels met een houten handvat zijn doorgaans minder fan van badjes. Dit kan schimmels veroorzaken. Maak in een beker een sopje van Dettol en water en doop hier een schone tandelborstel in. Maak vervolgens met de tandenborstel de borstel goed schoon. Föhn uiteindelijk de borstel droog. Tip: Een houten borstel is dus ook minder geschikt om onder de douche of in bad te gebruiken! 

Schoonmaken van je make-up borstels

Als je dan toch bezig bent, dan kan je net zo goed meteen je make-up borstel schoonmaken. Gebruik hiervoor een mix van babyshampoo en water. Met een washandje kan je je make-up borstels makkelijk schoonkrijgen. Er zijn ook speciale producten op de markt om je borstels schoon te maken. Laat je make-up borstels rechtop drogen voordat je ze weer gebruikt. Wees je bewust van de enorme hoeveelheid bacterien die zich in je make-up borstels opstapelen, reinig je make-up borstels en je beauty blender bij voorkeur wekelijks! 

 
Hoe maak je je borstel schoon