Grote en kleine proteïnes

Haarverzorgingsproducten bevatten veel verschillende ingrediënten die verschillende doelen dienen. Een van de belangrijkste elementen zijn proteïnes; grote en kleine proteïne moleculen hebben een aantal unieke eigenschappen die bepalend zijn voor de haarkwaliteit. 
 
Grote proteïnes
Grote proteïnes zoals keratine, collagen en elastine vormen de basisstructuur van het haar. Ze maken het haar sterk, flexibel en bestand tegen externe factoren. Bovendien helpen grote proteïnes om kleine chemicaliën af ​​te weren die mogelijk schadelijk zijn voor het haar.
 
Kleine proteïnes
Kleine proteïnen, zoals aminozuren, worden meestal gebruikt om een ​​glans en verzachting te geven aan het haar. Aminozuren zijn ook essentieel voor reparatie en regeneratie van het haar. Ze werken als bouwstenen voor de structurele eiwitten die nodig zijn voor gezonde haargroei.
 
Naast dat grote en kleine proteïnen verschillende functies vervullen, hebben ze ook verschillende fysische eigenschappen. Grote proteïnen hebben een grotere molecuulgrootte dan kleine proteïnen, waardoor ze meer bindkracht uitoefenen op het haar en op chemische formuleringen. 
 
Grote proteïnen moeten in lage concentraties toegepast worden, terwijl kleine proteïnen aangebracht kunnen worden in hogere concentraties. Hoge concentraties grote proteïnen kunnen het haar zwaar maken en droog maken door te veel oppervlakte-actieve stoffen te neutraliseren. 
 
Keuzes maken
Als het gaat om keuzes bij haarverzorging, is het belangrijk om rekening te houden met het type haar en wat er precies nodig is om het gezond en glanzend te houden. Grote proteïnen kunnen helpen bij het herstellen en versterken van broos en beschadigd haar, terwijl kleine proteïnen helpen bij het genereren van glans en zachtheid. Het is belangrijk om de juiste balans te vinden tussen beide om effectief te zijn en voor maximale resultaten. Bij beschadigd haar (door kleuring en het gebruik van extreme hitte), is het gebruik van grote proteïnes aan te raden. 
 
Voor meer informatie verwijzen we je graag door naar het Krullenboek!