Alcohol bij de CG methode

Heel veel schoonheidsproducten – en dus ook haarproducten – bevatten alcohol. Zoals je in Het Krullenboek kunt lezen, maken we onderscheid tussen slechte alcohol (alcohol die je haar uitdroogt) en alcohol die je prima kunt gebruiken. Concrete vraag: Welke alcohol  is CG proof?

Vandaag gaan we wat dieper in op alcohol. Er zijn eigenlijk drie soorten alcohol. Ik benoem ze eerst even kort en ga er later dieper op in.

  • Alcoholen die je beter kunt vermijden, want ze zijn slecht voor je haar.
  • Alcoholen die goed voor je haar zijn en die je dus prima kunt gebruiken.
  • Alcoholen die neutraal zijn. Ze zijn niet persee goed, maar ook niet slecht voor je haar.

Alcohol die je beter kunt vermijden

In heel veel verzorgingsproducten wordt alcohol gebruikt die bedoeld is om je stylingproducten goed over je haar te verspreiden of om producten snel in je haar te laten drogen. Het maakt je haar droger en stugger.  Verkeerde soorten alcohol kan je vinden in veel verschillende soorten producten. Haarlak, mousse, gel, maar ook in verzorgingsproducten zoals conditioner of maskers.
Voorbeelden hiervan zijn: Alcohol, alcohol denat, ethanol, isopropul alcohol.

Alcoholen die goed zijn voor je haar

Sommige soorten alcohol zijn juist heel goed voor je haar. Deins dus zeker niet meteen achterover wanneer jij het woordje ‘alcohol’ op een product ziet staan. De vraag is welke woorden je naast het woordje ‘alcohol’ ziet staan op de ingrediëntenlijst (zonder komma). Een goede alcohol maakt je haar zachter en gladder en kan je krullen ontklitten. Voorbeelden hiervan zijn: Cetearyl alcohol, behenyl alcohol en stearyl alcohol.

Alcoholen die neutraal zijn

Tot slot hebben we deze twee: benzyl alcohol en propyleenglycol. De eerste wordt gebruikt als conserveermiddel (het wordt gebruikt om je product langer houdbaar te houden) en de tweede zorgt ervoor dat je haar extra lang vocht kan vasthouden. Deze twee hebben daarom geen negatief effect op je haar, maar zijn ook zeker niet slecht voor je haar. Een neutrale alcohol dus en daarmee CG proof.

Voor een volledig overzicht van álle ingrediënten die je beter kunt vermijden in je haarverzorging, lees het Krullenboek!