Grey hair – Do care!

Heel veel vrouwen herkennen het ‘probleem’. Naarmate we ouder worden, worden we grijs, maar bij de ene ontstaat dit sneller dan bij de ander. Hoe ontstaat grijs haar, of hoe krijg je grijs haar? En hoe verzorg je grijs haar het beste? 

Grijs haar komt doordat er steeds minder melanine in je haar zit. Melanine zit in je haar en ook in onze huid. Hoe donkerder je huid of haar, hoe meer melanine erin zit. Als je haar grijs is, dan is alle melanine eruit. 
Grijs wordt heel vaak geassocieerd met oud worden, terwijl veel mensen op hele jonge leeftijd grijs beginnen te worden. Naast leeftijd spelen genen namelijk een grote rol. Bij mijn zus begonnen de eerste grijze haren bijvoorbeeld al te verschijnen toen ze begin twintig was, bij mij toen ik halverwege de twintig was. Inmiddels ben ik vijfendertig jaar en zijn de grijze haren niet meer weg te denken. Ze worden regelmatig vakkundig bijgewerkt, om ze maar zo goed mogelijk te verbloemen, maar eigenlijk doe ik dit altijd met tegenzin. Doordat ik mijn krullen goed verzorg, groeit het hard en dit betekent dat een regelmatige verfbeurt noodzakelijk is, met alle schadelijke gevolgen van dien. 

Een collega van mij -een dame op leeftijd die bijna met pensioen gaat- heeft prachtig lang haar in vijftig tinten grijs en wit. Haar haar is niet gekleurd, de natuur heeft haar werk gedaan met een schitterend resultaat wat bijna zilver lijkt. Als ik dat zie, dan denk ik: ‘Ja, dát is mooi!’ 
Haar haar heeft een chique, elegante uitstraling. 
Wat ik heb -daarentegen- is gekleurd haar, wat ik regelmatig bij moet houden, omdat ik anders een landingsbaan aan de bovenkant van mijn hoofd heb. Omdat ik een brunette ben, valt de grijze uitgroei nog meer op.

Dus, wat heb ik gedaan: Ik heb mijn kapster de laatste keer gevraagd of ze er qua kleur rekening mee wil houden dat ik iets minder vaak wil gaan kleuren. De kleur van de uitgroei is daarom bijgewerkt en er zijn subtiele donkerblonde highlights in mijn krullen geplaatst. Zodra mijn grijze haar dan begint met uitgroeien, valt het minder op.

En toen kwam de lockdown en had ik -net als de rest van Nederland- geen andere keuze dan het aan het lot over te laten.

Inmiddels zijn we al tig (!) maanden verder. Ik heb een uitgroei waar je u tegen zegt en ik ben nog regelmatig met mezelf in debat. Ga ik mijn kleur eruit laten groeien en word ik eindelijk -na twintig jaar?- een natural grey? Of ga ik toch mijn uitgroei weer laten bijwerken?

De reden dat ik twijfel is dat er sinds kort CG (curly girl approved) haarverf is… Plantenkleuring. Dit is dus níet schadelijk voor je haar. Met andere woorden: Ik kan gewoon een brunette blijven, zonder schade toe te richten.

De vraag is: Wil ik dat wel? Of ik toch voor de mooie grijze look? Wat doe jij?

Tips voor grijs haar:

  • Grijs haar heeft meer moisture nodig en wat minder proteïne. Voeg eventueel een extra product toe wat meer moisture toevoegt of probeer de LOC methode (zie Het Krullenboek).
  • Wil je stoppen met kleuren, maar wil je ook niet dat je grijze haar enorm opvalt? Met enkel wat highlights kan je een goed ‘tussenresultaat’ bereiken.
  • Bij blond haar vallen grijze haren minder snel op, maar ontkleuren/blonderen is super slecht voor je haar. Als je dit wilt, laat dit dan altijd door een kapper doen!
  • Grijs haar kan ook veel doen met de kleur van je gezicht! Experimenteer met blusher en met de kleur van je kleding. Je kan waarschijnlijk wat meer kleur hebben. Beige en grijs zijn doorgaans niet de beste combinatie. 
  • Grijs haar is wat stugger en droger. Investeer in kwalitatief goede producten. A little goes a long way!