Zonnebrandcrème in je haar?

Yes! Het is zover! De lente was officieel al gearriveerd, maar daar hebben we nog niet zoveel van gemerkt. Inmiddels staat het lentezonnetje ons vrolijk toe te lachen en kunnen we genieten van de eerste zonnestralen.

Super fijn, als je het mij vraagt, maar zoals we allemaal weten zitten er ook enorm veel nadelen aan de zon. 
Ik krijg regelmatig de vraag: ‘Hoe bescherm ik mijn haar het beste tegen de zon?’

Nou, daar wil ik het wel eens even met jullie over hebben, want de zon is -net als voor onze huid- ook voor onze haren geen pretje. Laten we er even induiken:

Melanine

Wist je dat blonde haren het in de zon erger te verduren hebben dan haren die van nature donker zijn? Het werkt een beetje hetzelfde als de huid. Een gekleurde huid wordt namelijk veroorzaakt door de hoeveelheid melanine. Met andere woorden: hoe meer melanine je in je huid hebt, hoe donkerder je huid. Een donkere huid is van nature veel beter beschermt tegen de zon, want melanine is een natuurlijke zonbeschermer
Werkt dit voor je haar hetzelfde? Ja, zo ongeveer wel. Hoe donkerder je haar, hoe meer melanine je haar bevat. Zwart en donkerbruin haar zijn het beste beschermd tegen de zon, lichtbruin en donkerblond haar iets minder en blond, rood en grijs haar het minst (grijs haar heeft geen melanine meer). 
Denk jij nu: ‘Oké, dan ga ik dus mijn haar kleuren en dan komt het goed!’, dan moet ik je teleurstellen. In ‘nepkleuren’ zit geen melanine toegevoegd, je moet dus echt kijken naar je huidige natuurlijke haarkleur (met andere woorden: Check je uitgroei!).

Maar… (er is een maar) je haar beschermen tegen de zon is áltijd belangrijk. Onder andere de melanine wordt namelijk aangetast door de zon. Het gevolg is dat je haar droger, stugger, doffer en pluiziger wordt. Ook krijg je veel sneller last van gespleten haarpunten. Belangrijk is dan ook om in de zomer meer producten met moisture te gebruiken (zéker als je ook veel in het zwembad rondhangt), maar vergeet ook de proteïne niet, want ook deze wordt aangetast door de zon en je haar heeft bouwstoffen nodig om te herstellen.

Beschadiging van de zon voorkomen

Je kan je haar eigenlijk heel slecht op een goede manier tegen de zon beschermen. De enige manier die wetenschappelijk aangetoond werkt, is het smeren van siliconen, maar daar kleven weer andere nadelen aan. Daarom neem ik je in dit blog mee in de dingen die je kan doen om je haar te beschermen die én CG vriendelijk zijn en ECO proof.

Draag een muts of pet

Een pet of muts ligt voor de hand, maar daar wil je misschien niet de hele zomer mee rondlopen. Ik begin er toch mee, want hoewel het de minst ideale oplossing is, is het wel de beste. Natuurlijk kan je ook kiezen voor een leuke sjawl of bandana.

Gebruik een natuurlijke olie

Een andere oplossing, die ook CG is, is het gebruiken van een natuurlijke olie. In een aantal natuurlijke oliën zit een (lichte), natuurlijke SPF. Dit werkt echter alleen als elke haar van top tot teen volgesmeerd is met olie en bovendien werkt het dan ook nog eens tijdelijk. Het is dus zeker geen wondermiddel en werkt niet perfect om je haar tegen de felle zon te beschermen. Wel heb je direct een pre-poo te pakken. Ze bieden bescherming, ja, maar heel minimaal, maar ik zet de tip toch in het rijtje, omdat je prima in staat bent om zelf te bepalen welke tip voor jou het beste voelt. Wil je toch liever voor olie gaan? Gebruik dan olijfolie, kokosolie of jojobaolie en herhaal je ‘smeerbeurt’ meerdere keren per dag, net als je met je zonnebrandcrème voor je huid doet.

Het allerbelangrijkste: Wees lief voor je haar deze zomer. Een extra maskertje, een flesje leave-in conditioner in je haar voor na het zwemmen in je tas en vooral… heel veel genieten. En… zoek je nog meer tips om je haar te beschermen tegen bijvoorbeeld chloor van het zwembad? In het Krullenboek vind je er specifieke informatie over!

Liefs, 
Sas